Verlicht? Aan me hoela!

CATEGORIE SELFCARE   TAG JEZELF ZIJN
DOOR NATASJA BIJL   FOTO PIXABAY

Ik zie tijdens mijn avondwandeling een heleboel ‘verlichte’ honden, je weet wel: honden met zo’n lampje tussen hun oren om goed zichtbaar te zijn. Ik zie en spreek ook een heleboel verlichte mensen, of althans deze mensen menen, denken, beweren dat ze heel erg of op z’n minst bijna verlicht zijn, en om dat te benadrukken vertellen over hun spirituele groei van het afgelopen jaar. Een innerlijk kind sessie op De Veluwe, een yoga retreat op Ibiza, een adem- en meditatiesessie in Noord Frankrijk, een klankschalen vierdaagse in India, een mindfull wandeltocht door de rijstvelden van Nepal…“En dat allemaal met gelijkgestemden, zo fijn! Je houdt opeens van iedereen, voelt je verbonden met moeder aarde en het universum, en met alle levende wezens in de kosmos.”

Ai, nee ik maak die retraites en de mensen die ze geven of er naar toe gaan zeker niet belachelijk. Sterker nog, ik heb het ook ervaren dat mooie we zijn allemaal één gevoel, maar..

 

Afdalen naar de gewone wereld

Op een dag is die ‘Kom in je kracht training’ in het klooster of die ‘Zielenmissie’ in Schotland voorbij en zul je toch weer moeten afdalen naar de gewone wereld, naar de waan van de dag. Voor kinderen zorgen, geld verdienen, dealen met die lastige klant, zieke moeder of a- relaxte relatie. En dan? Paniek?

 

Het spirituele sausje

Laatst heb ik Jan Geurtz geïnterviewd, de schrijver van onder andere Verslaafd aan Liefde. Over 1 ding waren Jan en ik het heel erg eens: de ware uitdaging vindt niet plaats in een hippe legging op een yogamat of tijdens een sneeuwmeditatie in Alaska of stilteweek op Zanzibar, maar in het normale leven. In liefdesrelaties, relaties met vrienden, collega’s. Ben jij je daarin ook nog bewust van je gedrag? Kun je aan zelfreflectie doen? Hoor jij je innerlijke dialogen en grijp je in zodra ze met je aan de haal gaan? Ben je bij tegenslag nog okay met jezelf en met de situatie, en heb je dan nog steeds dat fijne alles is Liefde gevoel? Adem je nog door als het moeilijk wordt? Laat je nog los wat je niet meer dient? Of is dat spirituele sausje van je laatste retraite van je af gedropen nu je weer met beide beentjes in de realiteit staat?

 

Met twee schijtpubers in een huis zonder wifi

Over verlicht zijn of worden en spirituele groei wordt de laatste tijd een heleboel geschreven, ook door mij als journalist. Ik vind dat er bijna een soort competitie gaande is over wie het meest spiritueel is. Zijn daar gradaties in of heb je het dan juist niet begrepen?

Tegen een ieder die nu meent dat tie verlicht is, zou ik willen zeggen: Ga in plaats van op een ‘Ontdek je ziel- retraite’ eens een week met twee schijtpubers in een vakantiehuisje zonder wifi zitten, of boek een vakantie met je schoonouders, met z’n allen in een te krappe caravan en het liefst met heel slecht weer.

En als je bij thuiskomst nog steeds van mening bent dat je heel erg verlicht bent, dan praten wel weer verder. Ik ben benieuwd!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen over Jezelf zijn?

Doodongelukkig

DOOR CAROLIEN VAN DE KAMP

Ik ben nooit meer echt blij, ik word nooit meer echt geil en ik weet al helemaal niet meer wat ik echt wil. LEES MEER

Pin It on Pinterest

Share This