Soms kun je beter nog een baan dan een why hebben

CATEGORIE SELFCARE   TAG JEZELF ZIJN
DOOR CAROLIEN VAN DE KAMP   FOTO RIANNE EILANDER

We zouden nu natuurlijk een heel up liftend verhaal over je why kunnen schrijven. Over voelen, overvloed en visualisatie. Maar we kunnen ook gelijk naar de andere kant van de medaille gaan die ‘wie gaat de rekeningen betalen’ heet. Opvallend is dat de meeste ondernemers dit dubbele principe van ondernemen en mens zijn nog niet helemaal duidelijk hebben.

 

Je moet financieel goed voor jezelf kunnen zorgen wil je contact met je why blijven maken.

 
Financiële zekerheid is een basisbehoefte waarin elk mens moet en wil worden voorzien. Of je ouders, partner of jij het nou regelt. Iemand moet de rekeningen betalen. Het is als een kip en ei verhaal. Financiële zorgen geeft een mens stress, soms té veel stress. Op het moment dat je langdurige stress ervaart, verander je als mens alleen in een soort ‘T-Rex stand’.
 
Een T-Rex is niet met zijn of haar why bezig, maar met overleven. De gemiddelde ondernemer is heel hard bezig met overleven en wordt doodgegooid met mooie verhalen over het vinden van zijn of haar why. Weet je wat een T-Rex van een why vindt? Bullshit.
 
Een T-Rex sluit zich letterlijk steeds meer af van zijn of haar lichaam. Het voelt daardoor steeds minder; wat als beschermingsmechanisme handig is, wanneer je in levensgevaar bent. Alleen is de kans groot dat je niet écht in levensgevaar bent. Ik bedoel, houdt er nu iemand een geweer tegen je hoofd? Nee toch!? De uitwerking wordt steeds minder fraai.
 
Beslissingen nemen en keuzes maken, worden uitgesteld omdat de twijfel toeslaat. ‘Ik weet niet meer wat ik moet doen, welke kant ik op moet en ik laat me de hele dag afleiden’. Zegt de gemiddelde startende ondernemer meerdere keren op een dag. De omgeving krijgt het ook steeds zwaarder te verduren. In paniek komt er van alles uit. Wat meestal niet al te fraai is om aan te zien.
 
Het is logisch en veelvoorkomend als je in de eerste jaren van het ondernemerschap nog geen winst maakt of tijden doormaakt waarin de winst fluctueert.

 

Tegelijkertijd is die T-Rex stand door het uitblijven van een gezonde winst ook steeds groter aan het worden.

 

Kunnen we nog wel eten, drinken en hebben we straks nog wel een dak boven ons hoofd? Dat zijn grote vragen waarbij angst en onzekerheid om de hoek komen kijken. Slaaptekort wordt een feit.  Als de basisbehoeften van een mens veiligheid en zekerheid zijn, hoe kunnen we het de gemiddelde ondernemer dan kwalijk nemen dat hij of zij niet slaagt in het grote succes. Alles in een mens schreeuwt: ‘Zorg voor eten, drinken, veiligheid en zekerheid.’ En het ondernemerschap vertelt je: ‘Ik weet niet of je kan eten, drinken en je rekeningen nog kan betalen.’ Zullen we het dan nog ‘even’ niet over je why hebben?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen over Jezelf zijn?

Verlicht? Aan me hoela!

DOOR NATASJA BIJL

Ik heb het ook ervaren dat mooie we zijn allemaal één gevoel, maar… LEES MEER

Doodongelukkig

DOOR CAROLIEN VAN DE KAMP

Ik ben nooit meer echt blij, ik word nooit meer echt geil en ik weet al helemaal niet meer wat ik echt wil. LEES MEER

Eigenwaarde

DOOR CAROLIEN VAN DE KAMP

De gemiddelde eigenwaarde van een vrouw is zo in en in betreurenswaardig… LEES MEER

Pin It on Pinterest

Share This