100% monogaam?

CATEGORIE SELFCARE   TAG JEZELF ZIJN
DOOR NATASJA BIJL   FOTO RIANNE EILANDER

In de media genieten ze ervan: affaires, schuinsmarcheerders, mensen die het met iemand anders doen dan eigenlijk zou moeten en zodra dit aan het licht komt, het boetekleed aantrekken of in ieder geval met hun kop flink door de modder gaan.

Maar niet alleen bij bekend Nederland is het smullen geblazen.

Ook over vriendinnen of kennissen die het doen of gedaan hebben, hebben we een mening. We vinden er iets van. Toch?

Mensen keuren het af vaak met de mededeling dat ze het zelf echt nooooit zouden doen, gelukkig zijn er ook die begrijpen dat het allemaal niet zo zwart wit is en weten dat een genuanceerde blik meer op z’n plaats is.

Hoe dan?
 

Ik heb en ben ooit bedrogen.

Ik ben een groot bewonderaar van relatietherapeut Esther Perel en ken haar Ted talk over ontrouw zowat uit mijn hoofd. In haar podcast ‘Where should we begin’ spreekt ze stellen met issues, vaak heeft een van de twee overspel gepleegd, is alle vertrouwen floep in een klap weg. Als luisteraar voel ik met de twee partijen mee. Ik heb en ben ooit bedrogen en kan zeggen dat het aan beide kanten een achtbaan van emoties is.

Blijf je bij elkaar? Ga je weg? En wat zeg je tegen je ouders, schoonmoeder…. Er rust nogal een taboe op. Toch? Uit schaamte wordt er in ieder geval veel onder het tafelkleed geschoven. Ook anno 2019.
 

Heeft verlangen een houdbaarheidsdatum?

Waarom gebeurt het dan? Moet er echt iets heel erg mis zijn in je relatie? Of is het juist de harmonie die de passie dooft? Heeft verlangen een houdbaarheidsdatum?
Is er gewoon zoiets als aantrekkingskracht, chemie of gaat dit dieper?

In Perels Ted Talk vertelt ze over Priya. Priya is tientallen jaren gelukkig getrouwd. Geen haar op haar hoofd die eraan denkt haar man ooit te kwetsen of te verlaten. En toch valt ze plots als een blok voor de hovenier die na een orkaan de omgewaaide boom uit haar tuin komt halen. Hij, met al zijn tatoeages en vrachtwagen, is helemaal niet zoals zij. En dat is het nou juist. Hij staat voor het ruige, stoere, vrije leven dat zij, door de zorg voor haar kinderen en ouders, en het altijd maar voor iedereen klaar willen staan, niet meer heeft, maar waar ze wel zo naar verlangt.

Silvia overkwam hetzelfde. Ze woont al jaren samen en toch ging ze die ene avond met de tennisleraar mee. “Ons ‘onderonsje’ duurde nog geen uur, “vertelt ze “maar in dat uur heeft hij me alle kanten op gevouwen, geboetseerd. 5 jaar jonger keerde ik terug naar mijn fiets, en naar mijn man. Nee, dit verdient niet de schoonheidsprijs, maar ik had iets teruggevonden, waarvan ik niet eens wist dat ik het verloren was en zo erg miste: het innerlijke vuur! En daar is niks slechts aan.”
 

Waar was je naar op zoek?

Nee, ik ben geen voor- of tegenstander van overspel. Of mensen 100 % monogaam zijn, betwijfel ik. Je weet nooit wat je in een bepaalde situatie doet. En moet je ieders doopceel willen lichten?

Volgens mij gaat het ook helemaal niet om oordelen en wijzen. En je als ‘dader’ heel schuldig voelen? Als een hond met je staart tussen je benen. Helpt dat?

Misschien is het beter om naar het totaalplaatje te kijken en jezelf af te vragen: waar was ik naar op zoek? Liefde? Hartstocht? Erkenning? Verbinding? Of was het een ingedeukt ego dat nodig gestreeld en opgevijzeld moest worden?

Alleen jij kan deze vraag beantwoorden. (En dus niet al die mensen die er toch al een ongezouten mening over hadden.)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen over Jezelf zijn?

Verlicht? Aan me hoela!

DOOR NATASJA BIJL

Ik heb het ook ervaren dat mooie we zijn allemaal één gevoel, maar… Lees meer

Doodongelukkig

DOOR CAROLIEN VAN DE KAMP

Ik ben nooit meer echt blij, ik word nooit meer echt geil en ik weet al helemaal niet… Lees meer

Eigenwaarde

DOOR CAROLIEN VAN DE KAMP

De gemiddelde eigenwaarde van een vrouw is zo in en in betreurenswaardig… Lees meer

Beter een baan dan een why

DOOR CAROLIEN VAN DE KAMP

Ik heb het ook ervaren dat mooie we zijn allemaal één gevoel, maar… Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This